Subscribe Us

header ads

Periodontit Nedir? Periodontit Tipleri, Belirtileri ve Tedavisi

PERİODONTİT NEDİR?

Periodontit, periodontiyumun (dişleri çevreleyen dokuların) iltihabıdır. Periodontit’in iki tipi vardır; periapikal periodontit ve marjinal periodontit.

PERİODONTİT TİPLERİ VE NEDENLERİ

Periapikal periodontit nedenleri: Periodontit’in bu tipinin nedeni ihmal edilmiş diş çürüğüdür. Diş çürükleri zamanında tedavi edilmezse diş minesi ve altındaki dentin bölümleri zamanla tahrip olur ve bakterilerin diş pulpasına girmesine ve daha sonra kök ucuna ve çevreleyen dokulara yayılmasına yol açar ve bu durum bazen apse oluşmasına (apse dental gibi) neden olur.
Marjinal periodontit nedenleri: Marjinal periodondit, erişkinlerde en sık diş kaybı nedenidir. Zamanında tedavisi yapılmamış gingivitis (diş eti iltihabı) nedeniyle ortaya çıkar. Gingivitis de çoğunlukla kötü ağız hijyenine bağlı gelişir. Gingivit durumunda dişin tabanındaki ihmal edilmiş enflamasyonlu diş eti dokusu hasarlanır. Dişler ve diş etleri arasında cepler oluşur. Bu ceplerde plak ve sert, mineralize kaplama (diş taşı) toplanır. Plaktaki ve taştaki bu bakteriler periodontal dokulara saldırarak onların iltihaplanmasına (inflamasyon gelişmesine) ve daha sonra hasarlanan bu dokuların dişlerden ayrılmasına neden olur. Bakteriler sonunda diş etrafındaki kemikleri de eritirler. Bu gelişmelerin sonucunda dişler gevşer ve düşer.

PERİODONDİT BELİRTİLERİ

Periapikal periodontit belirtileri: Periodontit’in bu tipinde özellikle ısırma sırasında lokalize diş ağrısı olabilir. Apse oluşursa kemik ve periodontal ligamanlara hasar verebilir ve dişin gevşemesine neden olur, geniş bir dental kist çenenin şişmesine de neden olur.
Marjinal periodontit belirtileri: Marjinal periodontitte kırmızı, yumuşak, parlak ve kolayca kanayan hassas diş eti gibi gingivit bulguları vardır. Ayrıca ağızda hoş olmayan bir tat vardır ve kötü nefes kokusu da bulunur. Diş etlerindeki derinleşen cepler aşamalı olarak diş köklerindeki duyarlı dentine temas eder ve sıcak, soğuk veya tatlı sıvılar tüketildiğinde diş ağrısı olur. Ara sıra diş etlerinden cerahat (irin) akar veya periodontal apse gelişir.

PERİODONTİT TEŞHİSİ

Periodontit diş muayenesi sırasında diş etlerinde cep bulunması, bunların boyut ve derinliklerinin değerlendirilmesi ile teşhis edilir ve kemik kaybının kontrolü için diş röntgeni çekilir.

PERİODONTİT TEDAVİSİ

Periapikal periodontit tedavisi: Periapikal periodontit tedavisi cerahatın boşaltılması ve dişin doldurulması veya alternatif olarak kök kanal tedavisiyle yapılır. Kanal tedavisinde çürüyen pulpa ve kökü diş içinden çıkarılır ve boşluk daha sonra doldurulur. Bu tedavilere rağmen diş kurtarılamaz ise diş çekimi yapılır.
Marjinal periodontit tedavisi: Marjinal periodontal hastalığın erken evrelerinde düzenli, titiz diş temizliği daha ileri plak ve taş oluşumunu önleyebilir ve bu sayede etrafındaki dokuların ciddi şekilde hasarlanması durdurulabilir. Daha ağır marjinal periodontitte diş doktoru var olan diş taşı ve plaklarını temizler. Bazı durumlarda jinjivektomi (diş etlerinin cerrahi olarak kırpılması) işlemi yapılır ve bu işlemle diş ceplerinin boyutu küçültülür. Cepten hastalıklı epitelin çıkarılması için de cerrahi işleme ihtiyaç duyulabilir. Böylece alttaki sağlıklı doku dişe yeniden tutunabilir ve hasarlı düzensiz kemik düzeltilir. Gevşeyen dişler bazen atellenme denilen bir yöntemle daha sıkı dişlere bağlanırlar.




www.saglikocagim.net



Yorum Gönder

0 Yorumlar