Subscribe Us

header ads

Mutluluk Üzerine Felsefi Deneme Girişimi


      Mutluluk insanın kendi potansiyeli ve ölçüsü doğrultusunda ulaşmayı amaçladığı ve yaşantısının merkezi yönünü temsil eden önemli duygu durumlarından, ahlaki yapının kaynaklarından biridir. Bu yapı ahlaki yaşamın kaynağı, eylemlerin yöneldiği en yüksek iyi, iradenin belirlenimi için açığa çıkan bir kaynak ve duyguların olumlanmasına temel teşkil eden üst bir formdur. Yaşamın bizatihi kendi içinde yer alan olumlu duyguların dengede ve belli bir ölçüde yaşanmasına sebep olan mutluluk ahlaki yaşantımızı da dengede tutarak orta yol dengesinde bir yaşam sürmemizi sağlar. En önemli etkilerinden biri ise duygu durumlarını yönlendirme, dengede tutma ve orta yol stratejisini kazandırmak olduğu söylenebilir.
      Mutluluk kavramı zihinde yer alan çeşitli yansımalarıyla da kendini gösteren belirli etkileşim ve konumlanma biçimlerine göre de kendisine ontolojik ve epistemolojik statü biçilen bir kavram olarak genel anlamda ya maddi boyuta indirgenmekte ya da manevi boyuta endekslenerek ulaşılamaz bir amaca hapsedilmektedir. Buradan hareketle mutluluk kavramı kendisine biçilen anlamlardan farklı görünümlere sahip bir kavramdır. Mutluluğun sahip olduğu bu görünüm ona yüklenen anlamla paralellik göstermekte ve birey mutluluk için hangi aracı kullanıyorsa o mutluluğun kaynağı konumunda olmaktadır. Burada unutulmaması gereken şey mutluluğun kaynağının herhangi bir araca bağlı olmaksızın ruhen ve kalben duygu durumlarımıza, ahlaki eylemlerimizde ve seçme hürriyetimizde bize etki etmesi gerekir işte o zaman mutluluk kaynak bakımından araçsal bir sebebe ihtiyaç duymadan gerçekleşecek aktüel bir yapıya bürünür. Potansiyel bir mutluluk anlayışı ise bireyin kendisini mutlu edecek koşulları yaratması, ahlaki eylemlerinde erdemli tavırlar sergilemeye meyilli olması ve seçme hürriyeti konusunda sağlam-sarsılmaz bir iradeye sahip olması beklenir. Bunları potansiyel anlamda sahip olan bireyler bunu duygu durumlarının bir yönlendirici olarak kullanacaklar ve neticede mutluluğun kaynağını aktüel hale getireceklerdir.
      Mutluluk ulaşılması güç bir duygu ya da kaynağını elde etmesi o kadar da zor bir şey değildir yalnız buradan çıkan sonuç kolay elde edilebilir olduğu sonucu da olamaz. Aksine mutluluğun kaynağına erişme belirli bir bedeli ödemeyi, bazı durumlardan feda etmeyi de gerektirir. Her duygu gibi mutluluk için: onun zıddı olan mutsuzluğu tatmak ve mutluluğun ifade ettiği anlamı, hangi süreçlerden sonra bireyin yaşamında yer edindiğini, neyin mutluluk olup neyin mutluluk olmadığını özümseten bir dizi olaylarla karşılaşması sonucu mutluluğun kaynağına ve kendisine giden yolda anahtar bireyin kendisine verilmiş olur…

Yorum Gönder

0 Yorumlar